Hästens Naturliga beteende

Hästens naturliga beteende

Hästens beteende visas på olika sätt tex genom olika kroppshållningar och rörelser eller i öronspel och ansiktsuttryck även alla ljud som dom kan meddela sig med. Meningen med beteende är att dom ska kunna anpassa sig till den miljö där hästen befinner sig och på det sättet överleva.

Hästen har väldigt välutvecklade sinnen, hörsel, syn lukt, smaksinne och känsel.

Synen
hästens ögon är placerade på sidan av huvudet,eftersom hästen har ett mycket stort synfält, hästen ser bra både på långt håll och på nära håll. Det har även kommit fram till att hästar kan se färg, och gul färg är den som färg som dom ser bäst sedan grönt, blått och rött. Det finns undersökningar som visar att vissa hästar är färgblinda på vissa färger. Hästen har också ett bättre mörkerseende än människan!

Hästens språk
Hästens språk består av signaler som sänds ut av en individ och tas emot av en annan. Många av signalerna är medfödda och en del av dessa måste förbättras genom inlärning. Hästens språk delas in i ljud, lukt,syn och beröringssignaler.

Eftersom hästens ljudsignaler är ganska få, så utgår man ifrån att det i första hand är de andra signalerna som har betydelse i hästarnas språk. Det är dock svårt för oss människor att uppfatta hästens signaler eftersom den kan ha ytterst små variationer i mimspelet; läppar, näsborrar och i musklerna runt ögon och ögonlock. 

En del av hästarnas språk består av doftsignaler, vilket vi människor inte kan känna, hästarna däremot kan känna igen varandra genom att varje djur har sin personliga doft.

Hästen har också tydliga signaler genom kroppshållning och rörelse, som tex ett brunstigt sto, den står som om att den ska kissa vilket lockar till sig hingstens uppmärksamhet. En annan typisk kroppshållning är bakbenshotet, där en häst med bakdelen mot en annan häst och med öronen strukna bakåt, lyfter ett bakben och sedan eventuellt slår. 

Svansen har också en signalfunktion i och med att man kan sticka in svansen mellan benen när man är rädd och/ eller underlägsen.

Hästens ljudsignaler
Skrikgnägget är ett högre och mer utdraget ljud än gnäggningen. Det förekommer ofta och då vanligtvis med öppen mun. Ljudet används särskilt när flockmeddlemmar kommer för lågt ifrån varandra, och är sammankallande, eller om någon häst i flocken fars illa.. kanske fastnar osv.

Pip är en hög och gäll ton . Både brunstiga och icke brunstiga ston piper om en hingst kommer i närheten eller luktar på dem. . När hästarna piper hålls öronen oftast bakåt som tecken på aggression och dom stampar eller slår ofta med fram eller bakbenen.

Blåsning är en varningssignal som åstadkoms genom att luft mer eller mindre kraftig stöts ut genom näsborrarna. Ljudet används t ex av hingsten om främmande djur eller människor närmar sig flocken. När flockmeddlemmarna hör detta ljud blir de omedelbart uppmärksamma på omgivningen, är på sin vakt och beredda att vid behov fly.

Hästen är ett socialt djur
Hästar tycker inte om att vara ensamma, dom trivs mest om dom får ha en eller flera kompisar i stallet, och det är viktigt att tänka på det.

Ledarskap

En form av ledarskap inträffar när dom betar och förflyttar sig till viloplatser och vatten. I princip kan vilken häst som helst ta initiativ till att gruppen sätter sig i rörelse, genom att den långsamt börjar dra sig ifrån gruppen. Men det är ofta ett äldre, erfaret sto som leder gruppen i sådana fall. Om de andra hästarna är motiverade, om de t ex är törstiga, låter de sig villigt dras med, och så följer alla efter. 

I flyktsituationer, t ex om gruppen skulle attackeras av rovdjur eller om främmande människor kommer för nära, är mönstret ett annat än om gruppen rör sig frivilligt. Vilket som helst av gruppens djur kan så snart en fara observeras, ge sig till att fly, och då åstadkomma signalsystemet att även resten av gruppen,  följa efter den första flyende hästen. Gruppen bildar en tät klunga, fölen håller sig mycket nära sina mödrar, och hingsten springer längst bak, mellan flocken och faran.

Rangordning
I gruppen så görs det alltid upp en rangordning av alla hästarna. En häst uppnår dominans och hög rang genom att vara så aggressiv att en annan häst viker undan, vilket betyder att den senare blir underlägsen och accepterar en lägre plats i rangordningen.

Ett sätt att kolla i sin egen flock är att se hur många hot hästen tar emot respektive ger till andra hästar. Den häst som är ranghögst ger mest hot och tar emot minst hot, och den häst som är ranglägst tar emot många hot och ger inte så många hot själv. 

Olika hot
Bettvarning,tillbakalagda öron och blottande tänder, riktas mot motståndaren.

Sparkvarning, bakdelen med piskande svans vänds mot motståndaren och ett bakben lyfts.

Bett, om motståndaren inte flyttar sig utvecklas hotet om bett till ett riktigt hugg, vanligtvis i halsen eller bakdelen.

Spark, sparkvarningen följs av enstaka sparkar med ett ben, eller flera sparkar med det ena eller båda bakbenen.

Förföljelse, en häst kan med strukna öron och hot om att bita och jaga bort en motståndare genom att förfölja den.



Hoppas ni har lärt er något nytt.

Det mesta av texten har jag skrivit själv. o i värsta fall någon gång tagit hjälpt av en bok eller så :)

krAM


Kommentarer
Postat av: €lin --> Fotografi & Design | En tonårings liv

sv; :) Ja, jag har ridigt tidigare!:) hur gammal är du btw?:)

2010-06-30 @ 18:20:41
URL: http://elinsdiary.blogg.se/
Postat av: €lin --> Fotografi & Design | En tonårings liv

sv; jaha okej!:) Du såg lite yngre ut, INGET illa menat ofc!:) Skulle gärna sj se yngre ut om ja kunde x]

jag är också 13!:)

2010-06-30 @ 18:30:37
URL: http://elinsdiary.blogg.se/
Postat av: E R I K A

sv; jag har varit på stan. du då? :)

2010-06-30 @ 18:45:12
URL: http://erikaagustafsson.blogg.se/
Postat av: E R I K A

sv; okej. nja sådär :)

hos dig då?

2010-06-30 @ 18:51:32
URL: http://erikaagustafsson.blogg.se/
Postat av: €lin --> Fotografi & Design | En tonårings liv

sv;haha, sött namn ju!:)

jajo, det VAR innan de åskade;] sj?:)<3

2010-06-30 @ 19:07:23
URL: http://elinsdiary.blogg.se/
Postat av: madde

nja , det där har du knappast skrivit själv.. jag gör just nu ett arbete om hästens beteende och har varit inne på många sidor på internet, erkänn, inget av det i ditt inlägg har du skrivit med EGNA ORD! Sorry, hade bara en sån lust att säga detta :D .. Kanske dags att växa upp och inte låtsas vara nån hästkunnig person du inte är. Hade du varit det hade du ju inte kopierat en text och påstått att det är du som sammanställt detdär. :)

2010-10-17 @ 11:12:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0